Fråga 2021/22:677 Bolagsstämmor i förvärrat pandemiläge

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Näringslivet i Sverige fungerar som motor och bidrar till jobb och samhällsekonomi. Näringslivet har varit hårt utsatt under coronapandemin både 2020 och 2021. Därför är det av vikt att lättnader och krisplanering sker för att underlätta på de sätt som är möjliga.

Den 2 december 2020 beslutades att de tillfälliga åtgärderna för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor förlängdes med anledning av pandemin och för att underlätta att kunna hålla stämma. Det gällde förlängning av den tillfälliga lagen som möjliggjorde att hålla bolags-och föreningsstämmor utan fysiskt deltagande. Detta var aktuellt i betänkande 2020/21:CU5.

Vid årsskiftet 2021/22 är kravet på fysisk närvaro vid bolagsstämmor tillbaka. Svenskt Näringsliv har nyligen uppmanat Justitiedepartementet att ett lagstiftningsarbete bör inledas omgående för att på så kort tid som möjligt kunna sätta nya regler i kraft om smittspridningen eskalerar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att snarast se till att lagstiftningsarbete sker för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor under rådande pandemiläge?