Fråga 2021/22:675 Lika villkor på kärnbränslemarknaden

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Ryssland har genom sitt energibolag Rosatoms dotterbolag Tvel ett avtal tecknat sedan 2016 om kärnbränsleleveranser till Vattenfall. Förhandlingar om nytt avtal för kommande avtalsperiod pågår.

När Tvel får avtal med Vattenfall betyder det att Ryssland får avtal med väst för sina kärnbränsleleveranser. Det ryska kärnbränslet certifieras därmed till västdesignade reaktorer. Samtidigt kan det noteras att några västföretag aldrig får motsvarande avtal i Ryssland.

I Europa finns leverantörerna franska Framatome, amerikanska Westinghouse i Västerås och spansk-amerikanska Enusa. Ingen av dessa eller någon annan utländsk leverantör har någonsin fått leverera till Ryssland. Svenska och övriga europeiska leverantörer är utestängda från den ryska leverantörens hemland Ryssland. Dörren till den ryska kärnbränslemarknaden borde i stället öppnas för aktörer från väst.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

På vilket sätt avser statsrådet att agera för att EU-baserade kärnbränsleföretag ska få tillgång till den ryska marknaden på samma sätt som Sverige genom Vattenfall nu ger Rosatom Tvel tillgång till den svenska marknaden?