Fråga 2021/22:672 Ersättning till riskgrupper och anhöriga

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen aviserade vid en pressträff att man avser att återinföra ersättning till riskgrupper samt anhöriga till dessa för att minska risken för att personer i riskgrupp får covid-19. Ersättningen ska gälla retroaktivt från december. Regeringens besked har varit otydligt såväl för de personer som berörs i riskgrupp och anhöriga till personer i riskgrupp som för de arbetsgivare som har medarbetare som berörs. När arbetsgivare ska göra scheman för första kvartalet 2022 är det viktigt att kunna veta vilka medarbetare man har som kan beröras av ersättningen.

Att ersättningen till personer i riskgrupp och deras anhöriga med bland annat LSS införs är ett viktigt medel för att inte utsätta personer för en onödig risk.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att göra förändringar i lagstiftningen för riskgrupper och vissa anhöriga till riskgrupper jämfört med tidigare gällande lagstiftning under pandemin samt ge Försäkringskassan i uppdrag att omedelbart informera om det regelverk som man enligt informationen på pressträffen planerar att införa?