av Pia Steensland (KD)
till Statsrådet Hans Dahlgren (S)
Den nya socialdemokratiskt ledda regeringen i Tyskland har meddelat att man avser att legalisera cannabis i landet. Detaljerna är ännu inte klara, men det handlar om att ”introducera kontrollerad distribution av cannabis för vuxna i konsumtionssyfte i licensierade butiker”.
Erfarenheter ifrån länder som har legaliserat cannabis är att det sker en ökad tillgänglighet som i förlängningen medför en ökad användning. Det tyska beslutet kan därför tolkas som ett brott mot FN:s narkotikakonventioner – men också mot flera EU-avtal. I Schengenavtalets artikel 71 åtar sig medlemsländerna att följa narkotikakonventionerna och att i enlighet med dem ”vidta alla erforderliga åtgärder för att förebygga och straffa olaglig handel med narkotika”. Här framgår också att medlemsländerna förbinder sig ”att genom administrativa och straffrättsliga åtgärder förebygga och straffa olaglig export av narkotika”.
EU-rätten säger att en vara som lagligen tillverkas och säljs inom ett medlemsland är automatiskt tillåten även i övriga EU-länder. Undantag får göras om det är nödvändigt för att skydda människors hälsa, men det är oklart om detta undantag är applicerbart i detta fall. Utifrån EU-rätten kan det därför finnas en risk för att laglig försäljning av cannabis i Tyskland påverkar tillgången på cannabis även i omgivande länder inom EU. Det vore ytterst olyckligt om så skulle ske.
Baserat på ovanstående önskar jag fråga statsrådet Hans Dahlgren:
Ser den svenska regeringen ett behov av att agera inom EU och gentemot Tyskland med anledning av landets planer på legalisering av cannabis för att säkerställa att EU-avtalet kring att ”vidta alla erforderliga åtgärder för att förebygga och straffa olaglig handel med narkotika” efterlevs, och i så fall på vilket sätt?