Fråga 2021/22:651 Samverkan över gränser

av Ann-Sofie Alm (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Smittspridningen av coronaviruset har tagit ny fart och flera sjukhus befinner sig åter i stabsläge.

Gränsen till Norge som länge varit en gränslös gräns är återigen en gräns mellan länder. Detta beror på att våra länder tar olika beslut i hur pandemin bäst bekämpas.

Utan att lägga någon värdering i varför våra båda länder väljer olika vägar kan jag bara konstatera att effekten av olika beslut drabbar den lokala befolkningen och det lokala näringslivet väldigt hårt.

Därför är det mycket önskvärt att myndigheter i Norden hittar samverkan och samarbete. Att gränsen kan hållas öppen för familjer att umgås, för vänner att träffas, för arbetstagare att ta sig till arbetet, för företag att verka utan avbrott och för arbetsmarknadsregionen att fungera är av stor vikt för vår framtida folkhälsa och människors psykiska hälsa.

Det behövs mer samverkan och samkoordinering, och även om skadan redan är skedd i denna pandemi är kunskap och lärdom aldrig för sent att ta del av.

Ett förslag som kommer ifrån Svinesundskommittén är att regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att samarbeta med norska Folkehelseinstituttet i syfte att arbeta fram strategier för nästa kris och nästa pandemi.

Jag anser detta vara en mycket god idé. För är det något som denna pandemi lärt oss är det att de nordiska länderna behöver möta nästa pandemi på ett samstämmigt och samfällt sätt för att nedkämpa pandemin på ett så effektivt sätt som möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sverige ska stå bättre förberedd inför nästa pandemi gällande samverkan för samsyn med våra grannländer i Norden?