Fråga 2021/22:64 Länsstyrelsernas uppdrag

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Länsstyrelserna är statens förlängda arm ute i landet. De uträttar ett viktigt och förtjänstfullt arbete på mångahanda områden och av olika karaktär. Till deras ordinarie verksamhet kommer att regeringen många gånger delar ut kortsiktiga uppdrag, som trots att de ibland är mycket komplexa till sin natur svårligen ger rätt förutsättningar för att nå effektiva resultat. Projektkaraktären och den korta tid som står till förfogande är inte alltid hanterbar eftersom det tar tid att rekrytera personal för uppdraget och att sedan i samverkan bygga upp rätt struktur för just det enskilda projektet. I de fall medel inte följer med uppdraget uppstår naturligtvis nya problem att åtgärda innan projekten kan genomföras. 

Samtidigt efterfrågar vi politiker att uppdragen ska ske i samverkan samt vara kostnadseffektiva och evidensbaserade. Detta är svårt att åstadkomma under den korta tid som ibland står till buds. Ett projekt jag nyligen fick kännedom om löpte under fyra månader från det att länsstyrelserna mottog uppdraget till det att det skulle slutredovisas. I uppdraget ingick att samtliga länsstyrelser dessutom skulle ha hunnit samverka internt och externt före redovisningen. Detta exempel ger en bild av situationen och visar att det enligt min mening svårligen kan ge förutsättningar för att motsvara politikens krav om kostnadseffektivitet, evidens och förväntan om att det parallellt sprids kunskapsbaserade metoder till landets 290 kommuner.

Uppföljningar och utvärderingar av olika sakområden har skett under årens lopp, men effekten av kortsiktiga uppdrag i likhet med ovanstående har jag inte kännedom om skulle ha följts upp. Det borde göras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillfälliga och kortsiktiga uppdrag som delas ut till landets länsstyrelser ges rätt förutsättningar för att kunna genomföras effektivt?