Fråga 2021/22:633 Det höga elpriset som drabbar Göteborgs spårvägar

av Jimmy Ståhl (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Bekymren över höjda elpriser drabbar inte bara landets villaägare och hyresgäster. Göteborgs spårvägar har fått se en mer än 50-procentig ökning av bolagets elkostnader under hösten. Med dagens rekordpris landar spårvägens elräkning på en kvarts miljon varje dag.

Med en eldriven spårvagnstrafik är kommunala Göteborgs spårvägars elräkning inte något att leka med. Fram till och med november i år har bolaget lagt 46,2 miljoner kronor exklusive moms på el. Det kan jämföras med bolagets kostnad för hela 2019 års elförbrukning på 45,8 miljoner. Värt att notera är att Göteborgs spårvägar under delar av året haft glesare spårvagnsturer än för två år sedan, till följd av pandemin.

Tydligast blir skillnaden vid en jämförelse mellan höstperioden 2019 och 2021. Under perioden september till november har elkostnaderna för Göteborgs spårvägar skenat, med en ökning på 56 procent. Från 10,5 miljoner kronor 2019 till 16,5 under samma tremånadersperiod i år. För december månad väntas nya rekordnivåer.

Ett rörligt elpris innebär att kostnaden för elanvändning för kommande månader kan vara svårt att förutse, och det kan föreligga en risk för bolagets ekonomi som inte tillåter oväntade utgifter.

Dessa skenande elpriser drabbar alla typer av elintensiva företag och kan försätta företag i konkurs eller som i detta fall ge skattebetalarna högre kommunalskatt och ökade biljettpriser. Vilket i förlängningen riskerar att minska kollektivresandet.

Med anledning av texten ovan vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vad avser statsrådet och regeringen göra åt energipriserna?