Fråga 2021/22:630 UD:s rutiner för att bistå diplomatisk personal i Addis Abeba

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Oroligheterna i Etiopien växer i styrka. Även om det i mindre utsträckning speglas medialt är striderna och övergreppen betydande. Det finns varningar för folkmord. Olika delar av det heterogena landet står mot varandra. Det handlar inte bara om provinsen Tigray, även om uppgifter gör gällande att 2 miljoner befinner sig på flykt därifrån. Den senaste tiden har det funnits nyheter om att huvudstaden Addis Abeba rent av hotas att intas av regeringsfientliga grupper. Budskapet från premiärminister Abiy Ahmed har samtidigt varit att beväpna sig, slå tillbaka och se det som en ”plikt att dö för Etiopien”. Retoriken handlar om att fienden ska begravas i blod.

Med rådande hotbild och risken för strider nära eller i Addis Abeba finns anledning att bereda sig på evakuering av svensk diplomatisk personal på plats. I samband med den snabba negativa händelseutvecklingen i Afghanistan för några månader sedan framfördes kritik mot dåliga förberedelser att ta hem UD-medarbetare från Kabul. Ett liknande läge måste undvikas när det gäller Etiopien.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern och regeringen säkerställt att UD har rutiner för att snabbt kunna bistå delar av eller all diplomatisk personal i Addis Abeba ifall oroligheterna i Etiopien skulle sprida sig till huvudstaden?