Fråga 2021/22:63 Konsumentskydd för ägare av dieselbilar

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Betala alla kunderna, inte bara de tyska och amerikanska, uppmanar EU-kommissionen Volkswagen. Nu uppmanar EU-kommissionen tillsammans med ett nätverk av europeiska konsumentskyddsorganisationer Volkswagen (VW) att ersätta alla kunder som drabbats av de manipulerade testvärdena för VW:s dieselbilar. Kommissionen och de europeiska konsumentskyddsorganisationerna hävdar att VW:s hantering av ersättningsfrågan strider mot EU:s konsumentskyddslagar. Att marknadsföra dieselbilar var dessutom ett tydligt exempel på missledande marknadsföring som är förbjuden, tycker de. Nu kräver EU:s kommissionär för rättsliga frågor Didier Reynders att Volkswagen gör rätt för sig och ersätter alla kunder, rapporterar medier.

I en tidigare fråga till då ansvarigt statsråd har jag ställt frågor om hur den svenska regeringen har agerat för att skydda svenska konsumenters intressen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta i Sverige för att skydda svenska konsumenter i enlighet med EU-kommissionens uppmaning?