Fråga 2021/22:625 Ålfiskeförbud

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Enligt Havs- och vattenmyndigheten uppskattas genomsnittlig påverkan från det svenska fisket i Östersjön på den utvandrande blankålen till 2 procent, varför det svenska fisket i Östersjön ligger inom ramen för beståndets långsiktiga återhämtning.

Under EU:s jordbruks- och fiskeråd den 12–13 december 2021 har man dock fattat beslut om en skärpning gällande förbudsperioden för ålfiske. Medlemsländerna är nu ålagda att införa förbudsperioden då vandringen av ål är som störst. Detta rapporterar Kristianstadsbladet.

Om ålfiskeförbudet läggs under månaderna augusti, september och oktober innebär det i praktiken ett förbud för ålfisket i Östersjön. Det innebär i sin tur ett näringsförbud för ålfiskarna längs med Ålakusten och ett allvarligt ingrepp i äganderätten. Dessutom sätter det slutligt stopp för den levande ålkulturen, som är listad som ett immateriellt kulturarv som Sverige har att förvalta. Med på mötet var landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Hur har statsrådet och regeringen agerat för att säkerställa att det småskaliga hållbara ålfisket i Östersjön ska kunna fortleva?