Fråga 2021/22:623 Djurskyddskontroller av försöksdjur

av Yasmine Eriksson (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Djurskyddet ska vara starkt, och Sverigedemokraterna driver en tydlig linje för djuromsorg. Exempelvis vill vi se ökade möjligheter till forskning om djurfria försök. För de djur som ändå används inom försöksverksamhet ska förhållandena vara goda.

Sverige brister i djurskyddskontrollen av försöksdjur och har under lång tid utfört knappt hälften av de kontroller som medlemsstaterna ska utföra enligt EU:s försöksdjursdirektiv. Det framgår i Jordbruksverkets rapport Djurskyddskontrollen 2020. Där noteras också att okunskapen är stor på grund av brist på statistik.

I rapporten kan läsas: ”Det finns 212 tillstånd för att använda försöksdjur i Sverige. Enligt direktivet ska en tredjedel av dessa kontrolleras årligen. Till detta tillkommer även den årliga kontrollen av verksamheter med icke-mänskliga primater. I Sverige genomförs dock endast försök med icke-mänskliga primater på en anläggning. Antalet objekt som enligt regelverket totalt skulle kontrollerats var 71. Hur många som verkligen genomfördes under 2020 går inte att ange eftersom statistik saknas.”

Utöver att alltför få kontroller utförts är det anmärkningsvärt att statistik saknas. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

På vilka sätt ska statsrådet tillse att djurskyddskontroller av försöksdjur sker i den utsträckning de ska utföras, och hur avser statsrådet att agera för att få till stånd tillförlitlig statistik på detta område?