Fråga 2021/22:622 Hus med för höga radonhalter

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Radongas förekommer i vissa bostadshus i inomhusluft. Då den inandas är den skadlig och kan orsaka lungcancer. När regeringen presenterade sin budget för 2022 och framåt saknades det helt medel eller insatser för sanering av radon. Sverigedemokraterna har länge varit pådrivande för att  behovet av ett långvarigt stöd för privatpersoners radonsanering ska tillgodoses.

En omfattande analys har genomförts nyligen. Studien, som Strålsäkerhetsmyndigheten finansierat, indikerar att uppemot 330 000 småhus i Sverige 2021 har en radonhalt som överstiger referensnivån 200 becquerel per kubikmeter luft. Det är fler hus än vad tidigare undersökningar visat. 16 procent av alla småhus ligger över referensnivån.

Det finns samband mellan halten uran i marken och radon i inomhusluften i småhus. Nyare hus har i genomsnitt lägre radonhalt än äldre hus, men nyare hus som står på lerrik jord, som tidigare inte betraktats som riskområde för radon, kan ha höga radonhalter, och det är viktigt att mäta radon även i nya hus.

Det är av vikt att regeringen verkar för förebyggande åtgärder för att undvika byggnation på mark som kan ge radongas i inomhusluft och att det införs stödåtgärder eftersom radonförekomsten är omfattande och innebär hälsoproblem. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Avser statsrådet att uppdra åt Strålsäkerhetsmyndigheten att undersöka lämpliga preventiva åtgärder och införa stödåtgärder till privatpersoner för radonsanering?