Fråga 2021/22:621 Fler åtgärder mot riskfylld kreditgivning och överskuldsättning

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Verksamma åtgärder behövs mot den ökande överskuldsättningen. Det gäller både preventiva och konkreta åtgärder av olika slag. Sverigedemokraterna har hösten 2021 föreslagit ett åtgärdspaket baserat på 20 punkter mot överskuldsättning, där förbättrad kreditprövning är en viktig del. 

Regeringen har tillsatt en utredning för att finna åtgärder som kan minska riskfylld kreditgivning och överskuldsättning, vilket är välkommet. Samtidigt framkommer nu uppgifter om fler områden som skulle behöva ingå i utredningen. En färsk analys från Finansinspektionen och Kronofogdemyndigheten visar att var femte person som lånar pengar genom ett konsumentkreditinstitut senare får inkassokrav och att nära 1 av 40 personer hamnar hos Kronofogden. Betydligt fler låntagare hos konsumentkreditinstitut får skulder hos Kronofogden jämfört med dem som lånat av mindre banker. Konsumentverket utlovar hårdgranskning av konsumentkreditbolagen under nästa år, bland annat gällande kreditprövningar.

Den utlovade hårdgranskningen behövs. Även utökad och löpande granskning, statistikföring och avrapporteringskrav samt förslag till åtgärder på dessa områden skulle behöva ingå i den utredning som regeringen har tillsatt.

Mot bakgrund av de nya uppgifterna och behovet av granskning vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Avser statsrådet att tillse att ett tilläggsdirektiv gällande återkommande utökad granskning, statistikföring och avrapportering om kreditgivning läggs till utredningen för motverkande av överskuldsättning?