Fråga 2021/22:620 Den allmänna värnplikten

av Abraham Halef (S)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

När Berlinmuren föll 1989 infann sig snabbt tron på att en fredlig värld utan kalla krig var möjlig. I samband med det rustade Sverige och även andra länder ned det väpnade försvaret och den civila beredskapen.

Sedan dess har mycket hänt, och vår omvärld har blivit både oroligare och mindre trygg. Cyberhot, terrorhandlingar och nya konflikter i vår omvärld har vuxit fram. I vår omedelbara närhet pågår konflikter med stora säkerhetsrisker. Coronaepidemin har också visat hur skört vårt samhälle är. 

Det är en stor och ansvarsfull uppgift för varje människa som växer upp att fritt bestämma sig för vad man vill göra av sitt liv i ett samhälle som skapar förutsättningar för att göra de valen möjliga. Samtidigt finns en skyldighet för varje människa som växer upp att lära sig behärska arbetsuppgifter som bär upp samhället. Att känna tillhörighet och ingå i ett sammanhang är också viktiga faktorer för dagens och framtidens ungdomar.

Värnplikten, som den var utformad tidigare, handlade aldrig enbart om att försvara Sveriges territorium, även om det utgjorde det primära syftet.  Den innehöll också till exempel att lära sig bygga broar, säkra elförsörjningen, rädda liv och att lära sig samarbeta med och lita på andra människor. Det handlade om att lära sig att vara samhällsbärande, vilket är en svårslagen del av integrationen. Att vara behövd och ha en viktig uppgift tillsammans med andra i ett gemensamt sammanhang är något som många unga saknar i dag. Omfattande insatser behövs därför för att lyfta många unga från att hamna i destruktiva livsval.

Regeringen har sedan några år, i takt med kraftigt ökade satsningar på försvaret, påbörjat en utbyggnad av värnpliktsverksamheten. De flesta ungdomar får i dag brev från Rekryteringsmyndigheten, men alla får inte mönstra, och ännu färre får genomföra värnplikten. Under 2020 kallades cirka 15 000 18-åringar till mönstring, varav 5 500 fick genomföra värnplikten.

Mot bakgrund av den ökade oroligheten i vår omvärld och behovet av att öka sammanhållningen i vårt eget land menar jag att det nu är dags att återinföra en ny, modern allmän värnplikt för såväl kvinnor som män. Utbyggnadstakten behöver ökas, och fler behöver ingå i vårt försvar. Vinsterna blir många. Möjligheterna att försvara våra kuster och vårt luftrum ökar, integrationen stärks, stabiliteten i samhället ökar liksom beredskapen inför civila tillbud som bränder, översvämningar, större olyckor och sjukdomsutbrott.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att bygga ut den allmänna värnplikten i Sverige?