Fråga 2021/22:617 Verkställighet av beslut om utvisning på grund av brott

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Statsrådet Anders Ygeman skrev den 9 december följande på Twitter: ”Fler brottslingar ska kunna utvisas. Begår du allvarliga brott i Sverige och inte är svensk medborgare ska du i regel utvisas. Vi kommer att skärpa straffvärdesgränsen, vilket innebär att betydligt fler brottslingar kommer att utvisas.”

Enligt regleringsbrevet för Polismyndigheten 2021 ska myndigheten fortsätta öka sin ambitionsnivå och sina resultat i arbetet med att verkställa fler beslut om av- och utvisning än tidigare. Verkställighet av beslut om utvisning på grund av brott ska även fortsättningsvis ges särskild prioritet i detta arbete. Samtidigt försvåras eller omöjliggörs verkställighetsarbetet av att ett antal länder, såsom Irak, Somalia, Iran och Libanon, inte tar emot personer som inte frivilligt medverkar till att återvända.

I årsredovisningen för 2020 skriver Polismyndigheten att signaler från somaliska företrädare har gjort gällande att det finns en önskan att ingå en överenskommelse gällande återvändande till Somalia med tvång. Vidare skriver myndigheten att för samtliga ovan nämnda länder ligger lösningen för att kunna genomföra och öka antalet verkställigheter utanför Polismyndighetens kontroll och måste lösas på en annan nivå.

Mot denna bakgrund frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att beslut om utvisning på grund av brott kommer att kunna verkställas?