Fråga 2021/22:613 Möjlighet till distansundervisning

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Pandemin har, om än den hårda vägen, lärt oss i rekordfart att mycket kan ställas om till att genomföras digitalt. Exempelvis kunde skolor runt om i landet vittna om en ökad närvaro i och med att undervisningen kunde genomföras digitalt. Hemmasittare dök helt plötsligt upp och deltog i undervisningen, de med lättare förkylningssymptom kunde delta i undervisning trots att de annars skulle ha sjukanmälts och tvingats försöka ta igen missad undervisning på egen hand. De positiva delar som framkommit borde tas till vara för att utveckla och stadigt förbättra den svenska skolans möjligheter att ge barn och unga en fullödig och högkvalitativ utbildning av rang.

Med de erfarenheter den ökade digitaliseringen inneburit bör delar av skolarbetet kunna genomföras digitalt, och eleverna bör ges möjlighet att delta digitalt exempelvis när de har en ”lättare” sjukfrånvaro. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom följande:

 

I vilken mån avser statsrådet att verka för att undervisning för svenska elever ska kunna genomföras delvis digitalt i syfte att ge elever en högkvalitativ utbildning med ökande aktiv närvaro?