Fråga 2021/22:612 Mänskliga rättigheter i Bahrain

av Denis Begic (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan de fredliga proteserna under 2010 har det vid upprepade tillfällen rapporterats om kränkningar av mänskliga rättigheter i Bahrain. Rapporterna berättar om oppositionsledare, människorättsförsvarare, advokater, journalister, religiösa ledare och fredliga demonstranter som utsätts för hot och våld av de auktoritära styrande i landet. Flera människorättsaktivister har fängslats, som till exempel svensk-bahrainiern Mohammad Habib al-Miqdad och doktor Abduljalil Alsingace.

Doktor Abduljalil Alsingace har hungerstrejkat sedan den 8 juli 2021, och inga myndigheter har vidtagit åtgärder. Hans hälsa försämras nu allvarligt från dag till dag.

Amnesty har i sin senaste rapport skrivit följande: ”Sedan 2011 har de enda strukturella förändringarna i Bahrain varit till det sämre. Oppositionspartier har förbjudits, den enda oberoende nyhetsstationen har stängts ner och nya lagar har ytterligare krympt utrymmet för politiskt deltagande. Ledarna för de fredliga protesterna under 2011 hålls fortfarande fångna under svåra förhållanden. Mänskliga rättigheter, inklusive rätten till yttrandefrihet, kränks rutinmässigt i Bahrain, säger Lynn Maalouf, Amnesty Internationals biträdande regiondirektör för Mellanöstern och Nordafrika.”

Därför vill jag fråga ttrikesminister Ann Linde:

 

Hur ser ministern på situationen i Bahrain, och vad gör Sverige för att FN ska ta upp frågan om brott mot mänskliga rättigheter i Bahrain?