Fråga 2021/22:609 Åtgärder mot betygsinflation

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

För ett år sedan presenterades en utredning (SOU 2020:43) som tillsattes av tidigare S-MP-regeringen strax innan valet 2018. Utredningen fokuserar dels på frågan om ämnesbetyg, dels på betygssystemet i grundskolan och eventuella införanden av nya underkända betygssteg.

Det var Liberalerna som inom ramen för januariavtalet förde in punkten om ämnesbetyg, vilket vi ansåg skulle utredas. Därtill gjorde vi ett viktigt tillägg i direktivet. Tillägget innefattade att utredaren även skulle föreslå åtgärder mot betygsinflation.

När utredaren överlämnade sina förslag i utredningen, kritiserade vi från Liberalerna förslaget om införande av betyget Fx. Vi har sedan dess aktivt agerat för att försöka stoppa förslaget om Fx helt och hållet, medan förslaget om ämnesbetyg i gymnasieskolan nu går vidare i lagstiftningsarbetet.

Det jag främst vänder mig mot i utredningen är avsaknaden av skarpa åtgärder mot betygsinflationen i hela skolsystemet, inte minst inom grundskolan. Ett flertal rektorer kan vittna om elever som kommit till gymnasiet med mycket bristfälliga förkunskaper, och med betyg som inte motsvarar de kunskaper eleven ska ha med sig.

Eftersom utredaren inte lämnade några konkreta författningsförslag i denna fråga kvarstår behovet av att agera.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lisa Axelsson Kihlblom:

 

Hur vill ministern och regeringen konkret agera för att komma åt problemet med betygsinflation?