Fråga 2021/22:608 Lärares skydd mot otillbörliga påtryckningar

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Återigen kan vi ta del av enkäter och berättelser som vittnar om att lärare och rektorer utsätts för påtryckningar från chefer och vårdnadshavare, påtryckningar som syftar till att påverka bedömningar och beslut.

Det får inte råda några tvivel om att det är rektorerna som leder skolans arbete och att läraren bestämmer i klassrummet. Därför har Liberalerna tidigare lagt fram skarpa förslag på ändringar i skollagen, som förtydligar att det är läraren som leder det pedagogiska arbetet och därmed också undervisningen. Ändringar som nu framstår som särskilt angelägna.

Det finns i dag exempel på påtryckningar kring betygssättning där gränsen för vad en lärare bör behöva utstå i sin yrkesutövning har passerats med marginal: Lärare som har utsatts för trakasserier, sms, mejl samt fysiska besök och till och med fysiskt våld. Detta är en oacceptabel utveckling som måste motverkas med all kraft, inte minst genom ett tydligt stöd för lärarnas roll och befogenheter i klassrummet.

Utvecklingen med ökat inslag av hot och våld, men även en ökad förekomst av påstridiga föräldrar som vill påverka lärarnas mandat och professionella bedömning är bekymmersam.

Mor bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att i lag stärka lärares professionella roll gentemot exempelvis vårdnadshavare som försöker påverka beslut?