Fråga 2021/22:603 Åtgärder mot pågående export av miljöbilar

av Rickard Nordin (C)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Tack vare bonus malus-systemet pågår nu ett successivt utbyte av fordonsparken till bilar med låga utsläpp. För att utsläppen ska tillgodoräknas i Sverige behöver vi däremot förhindra den pågående exporten av miljöbilar till andra länder. I RiR 2020:1 rekommenderar Riksrevisionen att regeringen ser över möjligheterna att minska de samhällsekonomiska kostnaderna för exporten av subventionerade miljöbilar. Åtgärdsförslag har varit utlovade under en lång tid, men regeringen har ännu inte presenterat något konkret.

Centerpartiet vill påminna regeringen om klimathandlingsplanen som framställer att översynen av bonus malus-systemet ska förstärka och förenkla systemet. Alla regler som införs för att minska export av bonusbilar får inte leda till att göra systemet krångligare. Mot detta anser Centerpartiet att det enklaste förfarandet vore att bonusen följer bilen vid vidareförsäljning, där det blir befintlig ägare som avstyrs från att bilen går på export de första fem åren. Att låta första ägaren hålla koll på bilen de första fem åren är inte rimligt, inte proportionerligt och går emot klimathandlingsplanens avsikt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern och regeringen att lägga fram ett förslag som syftar till att förhindra exporten av miljöbilar i enlighet med ambitionerna i klimathandlingsplanen, och i så fall, när?​