Fråga 2021/22:6 Solcellsstöd

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan vårändringsbudgeten (VÄB) beslutades i riksdagen har fortfarande inga bidrag utbetalats till de privatpersoner som kom i kläm då regeringen beslutade om att införa en ny stödmodell för dem som installerar solceller. Undertecknad ställde nyligen en fråga (2020/21:3570) om varför utbetalningarna till dessa dröjer, varpå statsrådet svarade att regeringen arbetar med ärendet. Det är dock inget tillfredsställande svar för de cirka 9 000 personer som väntar på sin ersättning.

Med tanke på dröjsmålet känner undertecknad dessutom viss oro för hur den skrivning som återfinns i VÄB ska tolkas. Där står nämligen följande: ”Intresset för att installera solceller har varit större än väntat. För att möjliggöra att fler av de privatpersoner som har installerat och ansökt om solcellsstöd kan få ta del av stödet behöver en lösning tas fram, om det är möjligt givet frågans komplexitet.”. Avslutningen på texten är onekligen tvetydig och skulle kunna ge utrymme för tolkningar, även om jag förstås förutsätter att detta inte är fallet. Men varför denna brasklapp?

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet agera för att säkerställa att de som ansökt om stöd för installerade solceller 2020 kommer att få stödet utbetalt trots ovannämnd skrivning i vårändringsbudgeten?​