Fråga 2021/22:594 Översyn av lärares arbetsmiljö

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Trygghetsproblemet i svensk skola har länge varit stort – men håller nu på att gå över styr. Enligt en färsk undersökning från Lärarförbundet har varannan lärare i årskurserna 1–6 utsatts för fysiskt våld av elever. Nästan var femte lärare går i dag till arbetet med känslor av obehag inför risken att utsättas för hot, våld eller andra trakasserier. Det är en chockerande och oacceptabel utveckling.

Dessvärre kommer rapporterna om brister i skolpersonalens arbetsmiljö inte som en nyhet. Under de senaste åren har flera rapporter och undersökningar visat på stora brister i den svenska skolan när det kommer till studiero och trygghet.

Att adressera trygghetsproblemet i svensk skola är inte längre bara en fråga om att skapa förutsättningar för lärande och utbildningskvalitet. Det är i förlängningen också en demokratifråga – varje lärare som utsätts för hot och våld i skolmiljön är ett misslyckande för det svenska utbildningsväsendet.

Tryggheten på svenska skolor är en angelägen arbetsmiljöfråga. I ljuset av den akuta arbetsmiljöutvecklingen i våra skolor är det uppenbart att det krävs kraftfulla insatser.

Den senaste tillsynen av arbetsmiljön i skolan genomfördes 2016. I denna uppmärksammades en rad brister i arbetsmiljöarbetet, bland annat kopplat till riskbedömningar, säkerhetsrutiner samt utbildning och information om hur man ska agera i en skarp hot- eller våldssituation. Sedan dess har problematiken ytterligare fördjupats. Trots detta har ingen ny aktiv inspektion tillsatts.

Mot bakgrund härav vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta i syfte att granska och stärka lärares arbetsmiljö, i synnerhet kopplat till risken att utsättas för hot och våld på arbetsplatsen?