Fråga 2021/22:586 CSN-lån för körkortsutbildning

av Mikael Larsson (C)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Att få ta körkort är en stor frihetskänsla för många. Hittills har man kunnat få körkortslån om man är mellan 18 och 47 år och är arbetslös. Från och med den 1 december 2021 finns möjligheten till körkortslån även för personer mellan 19 och 20 år med fullföljd gymnasieutbildning, vilket innebär att det är många som är i målgrupp för att kunna ta del av det. 

Som mest kan man låna 15 000 kronor. Pengarna betalas ut tre gånger under körkortsutbildningen, och varje utbetalning är på 5 000 kronor. Oavsett om man klarar av att ta körkortet eller inte ska dessa pengar betalas tillbaka som vilket annat lån som helst. Det har uppdagats att den första utbetalningen à 5 000 kronor inte alltid används till just körkortsutbildningen, utan att man använder pengarna till annat. Pengarna betalas ut från CSN till den som ansöker om lånet, och det är personen i fråga som ska ta körkortet. 

De pengar som inom CSN avsätts för att man ska kunna genomföra en utbildning, till exempel som i det här fallet för att kunna ta körkort, ska då också användas till det som det är avsatta för. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström blir därför:

 

Hur säkerställer ministern och regeringen att pengarna som betalas ut för körkortslån också används just till att ta körkort, och hur följer man upp detta?