Fråga 2021/22:582 Bevarad integritet för matförgiftade restaurangbesökare

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Om man misstänker att man blivit matförgiftad på restaurang uppmanas man bland annat genom Livsmedelsverket att anmäla det och kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande i den kommun där man misstänker att det har inträffat. Anmälan utreds, och det kan då möjliggöras att man kan ta reda på när man gör en anmälan om matförgiftning blir alla inkomna uppgifter offentliga. Detta är inte bara integritetskränkande eftersom man de facto är sjuk. Det är också märkligt, för om man söker vård är man också patient och skyddas av sjukvårdens sekretess.

Uppgifter från Stockholms stads hemsida: ”Alla inkomna uppgifter, även dina kontaktuppgifter, registreras i vårt datasystem och blir en allmän handling. Detta innebär att uppgifterna är offentliga och alla har rätt att ta del av dem. Du kan välja att inte lämna kontaktuppgifter, men då kan vi inte återkomma till dig om vi har behov av ytterligare information. Chansen att vi ska kunna utreda anmälan minskar då.”

Ett exempel finns där Lidköpings kommun lämnade ut anteckningar om misstänkta fall av matförgiftningar och då anonymiserade personuppgifterna (namn, telefonnummer, vilka besvär de fått, hemort) på de drabbade. Detta anmäldes och avgjordes i lägre instans. Beslutet var att kommunen hade gjorde rätt, men efter ett överklagande ändrade kammarrätten beslutet och bestämde att handlingarna skulle lämnas ut i sin helhet med hänvisning till att den tillämpliga sekretessregeln bara skyddar särskilt känsliga uppgifter. Kammarrätten trodde inte att de berörda personerna skulle lida betydande men av ett utlämnande (Miljö- och byggnämnden i Lidköpings kommuns beslut den 17 december 2014, dnr 2014/MBN1492, se bilaga A). Att sådana här uppgifter offentliggörs kan bidra till att en person drar sig för att faktiskt göra en anmälan, vilket i sin tur kan bidra till ökad spridning. Med hänsyn till integritet och allmännyttan av ett offentliggörande samt behovs- och proportionalitetsprinciper borde personuppgifter beläggas med sekretess.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att privatpersoners och patienters integritet bevaras vid matförgiftningar?