Fråga 2021/22:581 Kunskapscentrum mot islamism och annan våldsbejakande extremism

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Islamism är politik och religion intimt inflätade i varandra, vilket gör det svårt för muslimer som försöker liberalisera religionen. Samtidigt blir det lättare för islamister att argumentera utifrån ett religiöst perspektiv, vilket i sig gör det mycket svårt att argumentera mot, när vi i vårt svenska samhälle tydligt skiljer på politik och religion.

I förhållande till det stora antalet muslimer är det en minimal del som är islamister, det vill säga troende som tolkar islam radikalt. Ur denna ”förgrening” av islam finner man dem som vill ta ytterligare ett steg. Det är de som inte bara vill bilda ett kalifat utan även kriga och dö för att få det – jihadism. Varningsklockorna ska börja ringa när man ser tecken på islamism, salafistisk predikan: när man vill att sharialagar ska vara överordnade våra svenska lagar och regler, mänskliga rättigheter och den jämställdhet som vi har byggt upp. När ”shariapoliser” dyker upp i våra bostadsområden och fall av hedersrelaterat våld och förtryck ökar. Det ska inte finnas något utrymme för islamism i Sverige.

Islamism måste stoppas och motverkas på flera olika sätt och på flera olika nivåer. Säkerhetspolisen har tidigare lyft fram att det bör inrättas ett kunskapscentrum med kompetens om aktörer, våldsbejakande extremism och antidemokratiska miljöer som kan bistå myndigheter med att göra fördjupade granskningar. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att kunskapen om våldsbejakande extremism och antidemokratiska miljöer ökar?