Fråga 2021/22:577 Åtgärder för att stoppa olämpliga skolkoncerner

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Skolinspektionen beslöt nyligen att stänga samtliga friskolor i den muslimska så kallade Römossekoncernen, grundad av tidigare riksdagsledamoten Abdirizak Waberi, en person som haft betydelsefulla positioner i vad som anses vara Muslimska brödraskapets europeiska gren och som nu startat ett islamistparti i Somalia. Anledningen till det sedan många år efterlängtade beslutet var att det förekommit misstankar om grov ekonomisk brottslighet och allvarliga missförhållanden.

Trots detta kommer dock 48 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar nu att betalas ut till skolkoncernen, efter beslut av politiker i Göteborg. Enligt andre vice ordföranden i grundskolenämnden, som beslutat om utbetalningen, saknas det till och med laglig rätt att stoppa utbetalningarna till skolan. I avvaktan på att förvaltningsrätten avgör överklagandet om nedstängning av Römosseskolan har dessutom stängningen tillfälligt hävts, varför de elever och förskolebarn som berörs får gå kvar i de kritiserade verksamheterna.

Turerna kring den milt uttryckt fundamentalistiska Römosseskolan har varit många, och för dem som följt frågan är det oerhört märkligt att skolan fortfarande kan drivas vidare, trots återkommande avslöjanden om religiös indoktrinering och diskriminering, kopplingar till muslimsk extremism samt misstankar om grov ekonomisk brottslighet; grundaren Waberi står för närvarande åtalad för grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

Mot bakgrund av detta finns det goda skäl att se över nuvarande regelverk, som tycks vara svårhanterligt och onödigt byråkratiskt.

Med anledning av ovanstående önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att ta initiativ till åtgärder i syfte att enklare kunna stänga skolor som den ovan nämnda samt förhindra att skattemedel slussas till den typen av verksamheter?