Fråga 2021/22:570 Adekvat sjukvård för alla invånare

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Argumentet att regeringen inte får detaljstyra regionerna håller inte.

Man skulle aldrig acceptera om en region beslutade sig för att inte erbjuda akutmottagningar eller att inte ha några ortopediska specialistmottagningar. Varför ska vi då acceptera att det inte finns specialistmottagningar för sexualbrottsutsatta i landets 21 regioner?

Statistiken kring utsatta barn ser i dag mörk ut och har blivit ännu mörkare i och med pandemin. Barn har rätt till en trygg uppväxt, fri från alla former av våld. I Sverige och internationellt uppskattas att ungefär 5 av 20 barn utsatts för sexuella övergrepp. I en stor nationell undersökning från år 2015, med nästan 6 000 gymnasieungdomar, hade 21 procent varit med om sexuella övergrepp. År 2019 fick Polisen in 8 138 anmälningar angående sexualbrott mot barn under januari till oktober. Pandemiåret 2020 var antalet anmälningar under samma period 9 467, vilket är en ökning med 16 procent. Ökningen år 2020 är nästan dubbelt så stor som den näst högsta noteringen de senaste fem åren (Bulletin den 22 december 2020). Med denna negativa utveckling är det nu viktigt att dra ut dessa frågor från skamvrån och på allvar börja prata om dem för att få till en förändring. Barn ska skyddas från att utsättas för alla former av brott. Barn ska inte utsättas för sexuella övergrepp under sin uppväxt. Alla måste förstå de förödande konsekvenser som blir resultatet av att ett barn skräms till tystnad och tvingas bära på de mest vidriga hemligheter. När dessa barn växer upp, blir vuxna och inte har fått rätt hjälp i tid, då ökar risken för suicid, missbruk, fortsatta övergrepp, kriminalitet, psykisk ohälsa.

Bristen på specialistkunskap i regionerna är hög. Regionerna måste erbjuda specialistvård och behandling för sexualbrottsutsatta människor. Allt detta för att förebygga onödigt lidande, psykisk ohälsa, kriminalitet, missbruk och i allra värsta fall suicid.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern säkerställa att det finns kunskapsbaserad sjukvård och traumabehandling för sexualbrottsutsatta människor?