Fråga 2021/22:568 Förebyggande av missbruk bland personer med psykisk ohälsa

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

De ideella organisationerna är oerhört viktiga krafter när det gäller arbetet med att stötta människor som lider av psykisk ohälsa och deras anhöriga. Under denna pandemi har ideella föreningar som arbetar med dessa frågor av förklarliga skäl fått begränsa sina verksamheter. Det i sin tur innebär att stödet begränsas och i vissa fall uteblir. Detta är givetvis inte bra och kan innebära att personer som lider av psykisk ohälsa blir sämre och att allt fler faller in i missbruk. Det gör att konkurrensen om insatserna kommer att öka. Nu är vi inne i en ny fas där vi försöker finna ett slags normalläge trots krisläget som fortfarande pågår. Därmed är det extra viktigt att se över insatserna gällande denna fråga, då det med stor sannolikhet kommer att bli en större påfrestning på våra system än vad det tidigare varit.

Nu står vi inför ett läge där resurser och särskilda åtgärder måste stärkas upp ytterligare. Det måste göras omgående eftersom problembilden finns här och nu. Ett underlag för en strategi för hur man ska arbeta med frågan behöver komma fram oerhört snabbt. Kommuner och regioner behöver mer effektivt arbeta så att tungt missbruk av alkohol och narkotiska preparat som följd av psykisk ohälsa förebyggs. Man behöver också arbeta mer preventivt när det gäller suicid.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att missbruk bland personer som lider av psykisk ohälsa i spåren av pandemin förebyggs mer effektivt?