Fråga 2021/22:566 Effekter av stigande kostnader på insatsvaror för svenskt lantbruk

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Riksdagens samtliga partier har ställt sig bakom livsmedelsstrategins övergripande mål att svensk matproduktion ska öka. Nu hotas den målsättningen av snabbt stigande priser på för lantbruket viktiga insatsvaror som diesel, foder, kvävegödsel och el. Totalt handlar det på årsbasis om kostnadsökningar på flera miljarder.

Enligt Lantbrukarnas Riksförbunds senaste konjunkturbarometer har det fått till följd att lantbrukarnas syn på den framtida konjunkturen sjunkit dramatiskt det senaste kvartalet. Det finns en risk att allt fler gårdar kommer att tvingas lägga ned eller att minska sin produktion om det höga kostnadsläget håller i sig. Dessutom finns en risk att nödvändiga investeringar skjuts på framtiden, vilket även det är negativt för den inhemska matproduktionen på längre sikt.

I samband med svenskt lantbruks senaste kris, torkan 2018, agerade den dåvarande regeringen relativt tidigt och framgångsrikt genom nationella initiativ för att mildra torkans negativa effekter för svensk matproduktion.

Min fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder i linje med hur regeringen hanterade 2018 års torka, för att mildra effekterna av de snabbt stigande kostnaderna på insatsvaror för svenskt lantbruk?