Fråga 2021/22:565 Elever i årskurs 6 som ej uppnått kunskapskraven i alla ämnen

av Jörgen Grubb (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Nyligen publicerades statistiken för elever årskurs 6 (2020/21) som ej uppnått kunskapskraven (A–E) i alla ämnen. En dryg fjärdedel (26,3 procent) av eleverna når inte upp till nivån godkänt i alla skolämnen, vilket – gemensamt med föregående två år – är en historiskt låg andel.

Dessförinnan var andelen som inte nådde upp till fullt godkända kunskapskrav (A–E) 4–5 procentenheter lägre i årskurs 6, och det är således 24 procent av dessa elever som oroväckande nog inte har godkända slutbetyg i alla ämnen i årskurs 9.

Jag är orolig för hur slutbetygen i årskurs 9 kommer att bli för de elever som gick i årskurs 6 de tre senaste åren. Kommer procentsatsen elever som inte heller får godkända betyg i alla ämnen i årskurs 9 att öka med 4–5 procentenheter, i likhet med tidigare årskullar?

Att den svenska skolan sedan några år tillbaka befinner sig i en nedåtgående trend är oroväckande. Dock måste vi se på detta med öppna ögon och inte vara undfallande, då detta påverkar många ungdomars framtid. 

De metoder för att höja elevernas kunskaper och betyg som genomförs, såsom sommarskola, läxhjälp med mera, verkar inte vara tillräckliga för att eleverna ska nå godkända slutbetyg i alla ämnen.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Avser statsrådet att tillse att ytterligare åtgärder kommer till stånd inom en snar framtid, och om ja, vilka då?