Fråga 2021/22:560 Laddningsmöjlighet av elbil via lyktstolpar

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Elektrifieringen av transportsektorn är en av de viktigaste åtgärderna för att minska våra utsläpp av klimatgaser. Det har dessutom ett stort antal positiva sidoeffekter i form av renare luft och minskat buller.

Samtidigt ser vi att ett av de största hindren mot att skaffa elbil är avsaknad av laddning i eller nära hemmet. Helt enkelt på den plats där bilen står still länge. Hemmaladdning eller laddning på arbetsplatsen är helt avgörande för att hålla nere kostnaderna både för omställningen som sådan och för privatpersonens bilkostnad. På landsbygden är möjligheterna till hemmaladdning bättre, eftersom fler bor i småhus. Där är det i stället utbyggnad av ett nätverk för snabbladdare som är av vikt, något som Trafikverket tack vare Centerpartiet har avsatta pengar för att åtgärda.

I städerna ser det värre ut. Där många bor i flerbostadshus och har parkering i gatuplan eller i samfälligheter är det betydligt svårare att få till laddpunkter. En av de åtgärder som länge legat på regeringens bord utan åtgärd är att öppna upp belysningsnätet för elbilsladdning. Det är i dag inte tillåtet. De kablar som går där får bara användas till gatubelysning.

Den kapacitet som frigjorts i takt med energieffektiviseringen av armaturerna skulle kunna nyttjas för att ladda elbilar. Så har skett i flera andra länder, och exempelvis London har nu tusentals kombinerade lykt- och laddstolpar. Åtgärden finns dessutom med i klimathandlingsplanen efter att vi i Centerpartiet förhandlat in den där. Ändå har inget skett.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar blir därför:

 

När förväntas regeringen fatta beslut om de förordningsändringar som krävs för att tillgängliggöra belysningsnätet för elbilsladdning?