Fråga 2021/22:546 Hotbild mot landets dricks- och avloppsvatten

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och är nödvändigt för att bibehålla de grundläggande samhällsfunktionerna i vårt land. För att upprätthålla dricksvattenförsörjning och avloppsrening krävs, förutom tillgång till bland annat el och personal, också ett antal kemikalier som används i beredningsprocessen vid vattenverken. Vissa kemikalier måste finnas tillgängliga kontinuerligt för att klara av produktion och leverans av ett säkert dricksvatten och för hanteringen av avloppsvatten. Under normala förhållanden fungerar kemikalieförsörjningen väl, men den kan påverkas vid svåra eller långvariga störningar i nationella och internationella varuflöden med mera.

Att det finns beredskap för detta är fundamentalt. Det måste upparbetas en ny typ av strategisk plan för lagerhållning på flera olika områden och bättre samsyn och samverkan mellan myndigheter och näring för att bidra till en fullgod beredskapsplan för Sverige.

Regeringen har under coronakrisen genomgående lagt skulden för sin misslyckade hantering på kommuner och regioner. I denna fråga är det kommunerna som ansvarar för att tillhandahålla va-tjänster som en del av den kommunaltekniska försörjningen. Livsmedelsförsörjningen inklusive dricksvatten är samhällsviktig verksamhet. Under covid-19-krisen står det helt klart hur viktigt det är att ha en dialog kring dessa frågor med ansvariga myndigheter, branschorganisationer, företag och dricksvattensektorns viktigaste aktörer i arbetet med att ta fram en beredskapsplan. Dricksvattenförsörjning är en av våra viktigaste samhällsfunktioner och behöver skyddas.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att ta fram en hot- och konsekvensanalys gällande hotbilden mot vårt dricks- och avloppsvatten från cyberattacker?​