Fråga 2021/22:538 Möjligheter att tanka biogas

av Lars Beckman (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

I den omställning av fordonsflottan som nu sker vill många företag bidra till omställningen, men tyvärr är inte alla kommuner tillräckligt snabba på att ordna detaljplaner och markanvisningar. Gefle Dagblad skriver om åkerinäringen i Gävle som vill kunna ställa om sin fordonsflotta:

”Gävle är som ett svart hål för bilar som ska norrut, det kan tanka i Stockholmsområdet, sedan finns närmaste ställe i Sundsvall, säger Joakim Tuvér, ägare till Gävle Fjärrfrakt AB, som har ett tjugotal bilar i sin park som alla kör längre körningar. Det handlar om lastbilar som körs på flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG), ett miljövänligare drivmedel. I nuläget rullar drygt 350 bilar som körs på LNG och LBG på vägarna i Sverige och under 2022 beräknas 250 till tas i bruk.  Vi har ambitionen att bli fossilfria och har sökt, men det är svårt att beställa dem när vi inte vet när vi kommer att kunna tanka här i Gävle, säger Jonas Forslund, delägare i Forslunds Bulktransport AB som förfogar över ett trettiotal bilar.” 

Tidningen skriver vidare: 
”Målet på nationell nivå i Sverige är att minska koldioxidutsläppen från vägtransporter med 70 procent fram till 2030 jämfört med 2010 års nivåer. Från det att man beställt in lastbil som går på flytande gas tar det upp till 45 veckor innan den är levererad.  – Vi trodde att det här skulle kunna lösa sig snabbare och det är ju ingen direkt kostnad för kommunen. Vi kör våra bilar i ungefär sju år och vill inte köpa nya dieselbilar för flera miljoner som vi sedan kanske inte får köra, säger Joakim Tuvér.”

Kommunerna spelar en viktig roll i att säkerställa att detaljplaner upprättas för tankstationer och eventuell markanvisning för att de privata åkerierna i Sverige ska kunna ställa om sin fordonsflotta. Jag vill därför ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

Vilka åtgärder avser klimat- och miljöministern att vidta för att det ska bli lättare att tanka med flytande biogas på fler orter än i dag?