Fråga 2021/22:536 Besöksnäringens utmaningar kring kompetensförsörjning

av Alexander Christiansson (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Bristen på arbetskraft inom de flesta branscher är en ödesfråga inom både offentlig och privat sektor. Listan på yrken som beräknas sakna arbetskraft inom den närmsta tiden kan göras lång, både inom yrken som kräver hög utbildning och yrken med övrig utbildningsnivå.

Som exempel beräknas det saknas läkare, lärare, mjukvaru- och systemutvecklare, poliser, psykologer, barnmorskor, biomedicinska analytiker, civilingenjörsyrken, fritidspedagoger men också buss-, spårvagns- och lastbilsförare, byggnads- och ventilationsplåtslagare, elektrikeryrken, golvläggare, hovmästare och servitörer, kockar och kallskänkor, kyl- och värmepumpstekniker och lokförare.

Inom de flesta näringslivsorganisationer menar man att bristen på kompetens är en av de största framtida utmaningarna. Efter pandemin har frågan nått en kritisk punkt för besöksnäringen som, med ljus och lykta, söker efter arbetskraft. I dag finns det cirka 46 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen med kopplingar till branschen. Av dessa är 15 500 personer inskrivna på Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Samtidigt finns det 7 000 stycken lediga jobb inom branschen, vilket vittnar om en bugg i systemet.

Utöver det är totalt 377 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen när det finns ”enkla” arbeten tillgängliga på den svenska arbetsmarknaden.

Vi i Sverigedemokraterna har belyst problematiken under en längre tid och har ett antal förslag för att komma till rätta med problemet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, vidta för att hantera de brister som finns i matchningen mellan arbetslösa och arbetsgivare inom besöksnäringen?