Fråga 2021/22:530 Förenklingar inom besöksnäringen

av Alexander Christiansson (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Sverige är ett fantastiskt land. Här finns skärgård, sjöar, fjäll, skog, gula rapsfält och pulserande städer. Skidåkning kan ske i norr ända fram till midsommar medan stränderna i södra Sverige myllrar av folk. Landsbygden bjuder på bland annat forsränning och älgsafari. Storstäderna, kultur, mat och shopping.

Turismen möjliggör för svenskar att se och lära sig mer om sitt land, och den fungerar som ett skyltfönster för semestrande turister. En undersökning från Tillväxtverket visar att 7 procent, motsvarande omkring 25 000 av Sveriges små och medelstora företag, har en stor försäljning till tillresta besökare.

På många håll i Sverige finns helt enkelt goda möjligheter att främja en växande turismnäring. Vad som gör näringen extra intressant när det gäller dess inverkan på arbetsmarknaden är dess arbetskraftsintensitet. Nya projekt och höjd omsättning leder snabbt till nya jobb.

Ett problem för företagens tillväxt i branschen är regler och tillämpningar av desamma som är obsoleta eller rent av hämmande.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vad ämnar ministern göra för att förenkla regelverket för besöksnäringen och för att gynna tillväxten inom branschen efter pandemin?