Fråga 2021/22:526 De grundlagsskyddade rättigheterna

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Fackförbundet ST har tagit fram en rapport med rubriken Tyst stat – en rapport om den hotade öppenheten i statlig förvaltning. Timbro har lanserat en rapport med rubriken Enpartistaten som handlar om hur regeringen konsekvent utsett personer med socialdemokratisk bakgrund som de högsta myndighetscheferna i Sverige.

ST skriver följande i sin rapport:

”De statligt anställda som ingått i undersökningen vittnar om att det finns en tystnadskultur inom förvaltningen. Nedan följer ett antal nyckelresultat:

Exempelvis har tre av tio inte fått utbildning om meddelarfriheten. Sammantaget ger resultaten en bild av att många statligt anställdas rättigheter begränsas i praktiken och såväl chefer som medarbetare vittnar om problemen.”

Timbro skriver i sin rapport:

Det är naturligtvis ett allvarligt hot mot vår demokrati och vår grundlagsskyddade yttrandefrihet om tre av tio i statlig tjänst är oroliga för repressalier när de för fram kritik.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att statligt anställda ska kunna känna en trygghet i att kunna använda sin grundlagsskyddade rättighet att kontakta medier för att berätta om missförhållanden i de statliga verksamheterna?