Fråga 2021/22:523 Registerkontroller

av Carina Ståhl Herrstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under de senaste åren har det i medier framkommit uppgifter om att vårdsökande, dementa och personer med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning har utsatts för olika typer av övergrepp och annan kränkande behandling av personal som jobbat i verksamheten.

Det är inte rimligt att personer som begått grova våldsbrott, misshandel och rån eller sexuella övergrepp jobbar i verksamhet med människor som befinner sig i en utsatt situation.

Tidigare i år har vi fått ta del av fruktansvärda nyheter där bland annat en äldre dam i 90-årsåldern blivit våldtagen i sitt eget hem av en kommunalt anställd man från hemtjänsten.

Fallet med den 90-åriga kvinnan är dessvärre inte unikt. Tidigare samma månad häktades en annan man misstänkt för 19 grova våldtäkter på ett äldreboende i Västsverige.

Den misstänkte mannen i detta fall förekom redan i belastningsregistret. Han var sedan tidigare dömd till 1,5 års fängelse för grov stöld, narkotikabrott och häleri. Stölderna riktades mot äldre när han arbetade inom hemtjänsten.

De uppenbara och omfattande bristerna med en utebliven registerkontroll av personalen i kommunala omsorgsyrken kommer inte att upphöra av sig själv.

Lagen om registerkontroll bör utökas så att den omfattar anställda, praktiserande och studerande inom sjukvård, äldreomsorg, psykiatrin och inom särskilda boenden för personer med funktionsvariationer eller funktionsnedsättning.

En sådan kontroll bör ske inför varje nyanställning samt kontinuerligt, exempelvis vid varje medarbetar- eller lönesamtal. Ministern kan inte vara nöjd med nuvarande lagstiftning när det fortfarande rapporteras om kriminella som jobbar med utsatta individer.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för en förändring av lagen om registerkontroll så att den ska omfatta fler yrkeskategorier?​