Fråga 2021/22:520 Drift av isbrytare

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverigedemokraterna har länge arbetat för att sjöfarten ska ges bättre möjligheter att bedriva gods- och passagerartransporter. Sjöfarten är ett mycket viktigt transportmedel för Sverige. Detta oavsett om det handlar om varuflöden eller den turism den för med sig till Sverige. Dessvärre tyngs sjöfarten av avgifter som Sjöfartsverket behöver ta in för att ekonomin ska gå ihop. Då Sjöfartsverket är ett affärsverk med ett litet eget anslag behöver det justeras i avgifterna för att få balans, och ju färre fartyg som trafikerar svenska vatten desto högre blir avgifterna.

Sjöfartsverket har fryst avgifterna under pandemin men nu kommer avgifterna att höjas med närmare 10 procent, vilket leder till betydande kostnadsökningar för sjöfarten. Vid ett samtal med Sjöfartsverket fick jag reda på att om staten tar kostnaden för isbrytarna och även driften av dessa kan Sjöfartsverket över dagen sänka kostnaderna med 25 procent på farledsavgiften. En sådan sänkning vore ett steg i rätt riktning och kan skapa incitament för att öka intresset för mer trafik och större godsflöden via sjötransporterna. 

Isbrytningen kan liknas med plogning av vägar, vilket gör att det inte är orimligt att staten har röjningen av is på svenska vatten som sitt ansvar. I dag får sjöfarten stå för detta genom farledsavgifterna, och detta oavsett om du trafikerar vatten där isbrytning behövs, eller ej.

Med anledning av texten ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att se över möjligheten att flytta driften av isbrytare från Sjöfartsverket till staten?