Fråga 2021/22:519 Bättre myndighetssamverkan

av Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

För någon vecka sedan träffade jag tillsammans med Värmlands Folkblad en mångårig yrkesarbetare på Gruvöns bruk i Värmland som nu har varit långtidsarbetslös efter en tid av utbrändhet. Nu vill han komma tillbaka i arbete, men har stött på hinder som försvårat hans situation.

Vi pratade om vikten av samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Enligt AF är den tidigare yrkesarbetaren för sjuk för att jobba, men fullt arbetsför enligt FK. Detta har satt honom i en svår sits. Det måste finnas en bättre samverkan mellan myndigheter så att det inte drabbar enskilda.

Det här är ett av många fall med en person som har haft svårigheter att komma tillbaka i arbete efter en tid av sjukskrivning. Många jobbar ett helt yrkesliv och gör rätt för sig, blir sjuka och behöver samhällets hjälp men hamnar i kläm på grund av bristande samverkan. Detta behöver vi ändra på.

Som samhälle behöver vi ha som målsättning att få fler personer att komma tillbaka till arbetslivet och få en tillvaro där de kan jobba och försörja sig själva. Vi ska bryta långtidsarbetslösheten, det är bra för både samhället och individen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder i fråga om samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan?