Fråga 2021/22:518 Fossilfri fartygsflotta hos Kustbevakningen

av Caroline Nordengrip (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kustbevakningens har tre huvuduppdrag, räddningstjänst, sjöövervakning och krisberedskap. Kustbevakningen har dock även internationella uppgifter, exempelvis den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex).

Eftersom Kustbevakningen är en flexibel myndighet med många olika plattformar utgör myndigheten en viktig resurs inom totalförsvaret. Myndigheten ingår i både det civila och det militära försvaret. Detta regleras i förordningen (1982:314) om utnyttjande av Kustbevakningen inom Försvarsmakten.

Beträffande det civila försvaret ingår Kustbevakningen med särskilt uppdrag i samverkansområdena skydd, undsättning, vård och farliga ämnen. För det civila försvaret ansvarar Energimyndigheten för att det finns bränslereserver för samhället i 90 dagar. Där har totalförsvarsplaneringen ännu inte tagit tag i frågan och processerna kring lagring av hållbara drivmedel.

När det gäller det militära försvaret innebär förordningen i korthet att personal och materiel ur Kustbevakningen i en krigssituation ska användas inom Försvarsmakten för övervakning, transporter och andra uppgifter, enligt närmare överenskommelse mellan myndigheterna. Med tanke på detta är det av stor vikt att Kustbevakningen inom ramen för uppdraget beaktar Försvarsmaktens behov. Det är även av stor vikt att Kustbevakningen kan använda de av Försvarsmakten tillhandahålla drivmedlen i en krigssituation.

Kustbevakningen har fått i uppdrag att analysera och presentera en strategi för hur myndighetens fartygsflotta skulle kunna bli fossilfri; myndighetens växthusgasutsläpp ska minska med 70 procent till 2030, och den ska bli fossilfri samt halvera drivmedelsvolymen senast 2045. Förutom den svårberäknade kostnaden på 1 545 miljoner kronor skapas även en stor osäkerhet kring lagring och tillgänglighet av fossilfritt bränsle för fartygsflottan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att verka för att Kustbevakningen ska undantas kravet om att myndighetens fartygsflotta ska bli fossilfri?