Fråga 2021/22:510 Offentliga aktörer och orättvis konkurrens

av Alexander Christiansson (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Det svenska näringslivet begränsas i dag av olika faktorer. Regelkrångel, byråkrati och brottslighet hämmar näringslivets tillväxtpotential och därför även Sveriges välstånd och välfärd.

En ytterligare problematik som dessvärre ibland hamnar i skymundan är osund konkurrens av olika slag. Trots att svensk konkurrenslagstiftning ligger i framkant uppstår problem inom vissa branscher. Problem som stundvis kunnat lösas med befintlig lagstiftning men där vissa aktörer har en sådan stark ställning att de drabbade – medvetna om de potentiella ekonomiska riskerna – väljer att avstå från att anmäla förfarandena. Mer än sällan handlar det om en osund konkurrens från det offentliga, något som inte minst slår mot de små och medelstora aktörer som, om förutsättningarna givs, starkast bidrar till jobbskapande och tillväxt.

I Konkurrensverkets budgetunderlag till regeringen för 2021–2023 uppgavs det att de såg tecken på korruption i samband med sin tillsynsverksamhet och konstaterade att korruption utgör en konkurrenssnedvridning som ligger nära verkets kärnuppdrag inom både upphandlings- och konkurrensområdet.

Vidare efterlyste verket ett ”tydligare uppdrag att motverka korruption inom både privat och offentlig verksamhet” och föreslog ett antal utvecklingsinsatser samt anslagshöjning.

Detta ignorerades av regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att offentliga aktörer inte bidrar till en orättvis konkurrens?