Fråga 2021/22:504 Personer med skyddade adressuppgifter

av Eric Westroth (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

I oktober avslöjade Sveriges Radios program Kaliber att personer med skyddad adress kunde få sin adress röjd. Metoden som används innebär att en individ som av någon anledning söker efter en person med en skyddad adress skickar en gps-sändare med post via Skatteverkets förmedlingsuppdrag och levereras genom denna till den aktuella personen, och då sänder gps-mottagaren sin position till avsändaren och därmed är den skyddade adressen röjd.

Detta får mycket allvarliga konsekvenser för de personer som får sin adress röjd. Inte sällan är det en kvinna med barn, vilka eftersöks av en man hon tidigare haft ett förhållande med. 

Att få en skyddad adress, kanske även i kombination med skyddad eller ny identitet, är en traumatisk process för såväl kvinnan som barnen. Att då, efter att ha fått starta om sina liv med nya identiteter och skyddad adress, med ny anställning och barnen i ny skola, åter tvingas bryta upp och lämna sin röjda adress och hitta ett nytt boende, ny anställning och ny skola för barnen är knappast vad man skulle kunna kalla för en trygg tillvaro.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Vad har ministern inom sitt ansvarsområde för avsikt att göra för att göra Skatteverkets postförmedling mer ändamålsenligt och säker för att försvåra röjandet av skyddade adressuppgifter?