Fråga 2021/22:501 Engagemanget i ICES

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Under de senaste åren har undertecknad flera gånger ställt frågor till ansvarigt statsråd om varför Sverige inte i högre grad använder det internationella havsforskningsrådet ICES för att få fram fördjupade och förfinade data över fiskbestånden i Östersjön. Detta har dock stadigt bemötts med kommentaren ”att detta är inget som Sverige kan begära”. Men det stämmer inte. Det gjorde det inte då och heller inte nu.

Det är därför glädjande att ett enigt miljö- och jordbruksutskott genom betänkande 2021/22:MJU6 nu har uppmanat regeringen att göra just det jag frågade efter. Utskottet skriver bland annat ”att regeringen ska se till att Sverige aktivt förvaltar sitt medlemskap i ICES genom att ta till vara möjligheten att begära underlag från ICES, både via kommissionen och direkt som enskild medlemsstat eller tillsammans med andra medlemsstater”. Något som dessutom har beslutats av riksdagen.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att öka Sveriges samarbete med havsforskningsrådet ICES för att på så sätt få ökad kunskap och kännedom om fiskbeståndens situation i Östersjön?