Fråga 2021/22:500 Bristfällig halkbekämpning

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

E4:an genom Sverige är en viktig pulsåder för såväl yrkesmässig trafik som privata bilister. På E4:an mellan Gävle och Söderhamn är det återkommande trafikstörningar, och behovet av fyrfilig väg är mycket stort. Varje vinter de senaste åren har det varit en bristfällig halkbekämpning, vilket orsakar stora materiella skador liksom störningar i trafiken. Helgen den 4 och 5 december skedde ett flertal trafikolyckor. Aftonbladet skrev att på bara några timmar inträffade sex olyckor på E4:an vid Tönnebro, och det var totalstopp i trafiken. Bland annat blev en polispatrull påkörd, och tre lastbilar krockade. Polisen konstaterade följande i Aftonbladets artikel: ”Det är väldigt halt och vi uppmanar folk att ta det försiktigt i trafiken, säger polisens presstalesperson Petra Blomqvist.”

Sverige har fyra tydliga årstider, varav vinter är en. Sveriges bilister betalar en av världens högsta bränsleskatter, så det är rimligt att pengarna går till att skapa farbara och trafiksäkra vägar även på vintern. En yrkeschaufför ringde och berättade för mig att E4:an mellan Gävle och Söderhamn var blixthal även måndagen den 6 december, och han undrade varför man inte halkbekämpar tillräckligt väl för att skapa trafiksäkra vägar på vintern.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder i det korta perspektivet för att säkerställa att vägarna är farbara och trafiksäkra även vintertid i Sverige?