Fråga 2021/22:493 Diplomatisk bojkott av OS i Peking

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Idrott förenar, och det är ett fantastiskt sätt att skapa band även bland de mest hårdföra fienderna. Detta såg vi bland annat på Koreahalvön då Nord- och Sydkorea valde att ställa upp med ett gemensamt lag i bordtennis-VM. Samtidigt kan stora mästerskap också bidra till att legitimera förtryck, varför politiker har en viktig roll att spela vid stora internationella evenemang.

Ett exempel på den här typen av ansvarstagande ser vi i USA, där man stöttar samt låter amerikanska idrottare delta i OS i Peking. Samtidigt har man dock, med hänsyn till de omfattande brott mot mänskligheten som den kinesiska diktaturen ansvarar för, valt att diplomatiskt bojkotta vinterspelen i Peking. Därmed kommer inga officiella representanter för den amerikanska regeringen att närvara under spelen, vilket är en åtgärd som också respekteras av den internationella olympiska kommittén.

Undertecknad har vid ett flertal tillfällen lyft den här typen av frågor till statsråd i Stefan Löfvens regering, varav en (2020/21:1840) berörde just en bojkott av vinter-OS i Peking 2022. Av svaret att döma framgår det inte om man har haft avsikten att genomföra någon form av bojkott, men det finns en antydan till att man enbart ser till evenemanget som något inom idrottens värld. Nu har vi sedan frågas ställdes en ombildad regering, med nya statsråd som ansvarar för den här typen av frågor.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern verka för att Sverige och EU genomför en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking, i likhet med Bidenadministrationen?​