Fråga 2021/22:490 Nationellt kunskapscentrum med särskilt uppdrag på brottsprevention

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Personer under 18 år begår allt grövre brott. Antalet anmälda våldsbrott där minst en person under 15 år registrerats som misstänkt har ökat kraftigt de senaste åren. Nyligen rapporterade P1-programmet Kaliber att ungdomsrånen fördubblats på fem år. I dessa fall är oftast både brottsoffer och gärningsmän under 18 år.

Utvecklingen är förfärlig och måste stoppas. Det brottsförebyggande arbetet är mycket viktigt och måste både förbättras och intensifieras. Som ett led i detta har vi moderater tidigare motionerat om att ett nationellt kunskapscentrum med särskilt uppdrag på brottsprevention bör inrättas.

Kunskapscentret ska fokusera på förebyggande arbete och tjäna som ett stöd till i första hand kommunerna i arbetet med unga i riskzonen att hamna i kriminalitet. Kunskapscentret ska även sprida kunskap om forskning och beprövade metoder. Centret bör också få ett särskilt uppdrag att arbeta specifikt med insatser för brottsprevention.

I april 2021 ställde sig riksdagen bakom det som justitieutskottet anfört om en översyn av möjligheterna att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för brottsförebyggande arbete och tillkännagav detta för regeringen.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

När avser ministern och regeringen att påbörja arbetet med att efterkomma riksdagens tillkännagivande?