Fråga 2021/22:488 En tillförlitlig infrastruktur

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Kollektivtrafiken är en del av motorn i samhället. En motor för att få människor till och från arbete och studier. En kollektivtrafik att räkna med är vad som krävs för att människors vardag ska fungera med planering och för att få rutiner att fungera.

De senaste veckorna har vi sett hur tåg ställts in konsekvent i största rusningstid. Exempelvis ställdes tåg under veckor in under eftermiddagens rusningstrafik i Sörmland, där medborgarna helt plötsligt stod med drygt två timmar i stället för mellan 30 och 60 minuter mellan avgångarna och att i just dessa intervall under eftermiddagen inte hinna sluta skola eller jobb för att hinna med ett tåg strax efter klockan 15 från Stockholm för att med nästa tåg strax innan 18 se hur såväl dagis som fritis har stängt när man väl kommer hem inne i Sörmland.

Som en enstaka händelse på grund av icke påverkbara skäl, såsom en olycka, är detta förklarligt, men i det nu aktuella fallet som planerad åtgärd på grund av brister i styrning och ledning är det totalt oacceptabelt.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth med anledning av detta är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra att liknande brister återkommer i statligt ägda trafikbolag och för att säkra en tillförlitlig infrastruktur?