Fråga 2021/22:483 Hotet mot Ukraina

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den senaste tiden har vi kunnat se stora ryska truppsammandragningar vid den ukrainska gränsen. Från Ryssland hörs också en mycket uppskruvad retorik där Ukraina varnas för att närma sig Nato och EU. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstår att Nato bygger upp en militär infrastruktur i Rysslands närhet som kan användas för att slå mot Moskva.

Vid sidan av den militära upprustningen bedriver Ryssland hybridangrepp där man försöker destabilisera Ukraina och dess allierade genom propaganda, desinformation och annan påverkan. Många säkerhetspolitiska bedömare menar att risken för ett utökat krig i Ukraina är större än på mycket länge.

Mot bakgrund av det allvarliga läget är det viktigt att Sverige, EU och Nato visar solidaritet med Ukraina både i ord och handling. Vi måste se över vilka åtgärder, enskilt och tillsammans med andra, som kan vidtas för att konkret stödja Ukraina i denna svåra stund.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Vilken bedömning gör ministern av läget i och kring Ukraina, och avser ministern och regeringen med anledning av detta att vidta åtgärder för att stärka Sveriges stöd till Ukraina?