Fråga 2021/22:481 Handledare för övningskörning med MC

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Tack för svaret på min tidigare skriftliga fråga 2021/22:211, som handlade om att de nya reglerna för att övningsköra privat riskerar att försvåra för mc-elever att hitta handledare. Ministerns svar innebar dock att en följdfråga behöver ställas.

Som konstaterats är det viktigt att förhindra svart körskoleverksamhet. Med de tidigare reglerna kunde man ha max 15 handledargodkännanden i högst fem år. Detta är nu ändrat till att man endast kan ha fem handledartillstånd, vilket är positivt. Transportstyrelsen har fått ett bemyndigande att bestämma antalet handledartillstånd. 

Problemet är att ett handledargodkännande gäller i fem år, oavsett om eleven har lyckats ta körkort, vilket ger speciella konsekvenser för mc-åkare. Gränsen på fem år anges i körkortslagens kap. 4 § 8. De handledargodkännanden i vägtrafikregistret som finns kvar sedan tiden före den 1 februari 2012 kommer inte heller att raderas. Det innebär att kvoten snabbt fylls, och det kommer att bli svårt för nya mc-elever att hitta lediga handledare eftersom man får söka handledare i vänskapskretsen och inte som med bil där man vanligtvis har detta i familjekretsen.

I ministerns svar på min tidigare fråga hänvisar ministern till att det är möjligt att söka dispens för antalet handledargodkännanden, och det antyds att det kan vara en lösning för mc-folket.

”Jag kan konstatera att det redan i dag finns en möjlighet enligt Transportstyrelsens föreskrifter att söka undantag från den nuvarande begränsningen. I det remitterade förslaget finns den möjligheten kvar.”

Det har då kommit till min kännedom att Transportstyrelsen är mycket restriktiv med att bevilja dispens, vilket låter märkligt då det inte kan finnas giltiga skäl för detta. Att få mc-elever att betala en avgift på 1 500 kronor för att därefter bli nekade kommer inte heller att lösa det ursprungliga problemet. Att ha en begränsning på fem handledargodkännanden är positivt för att stävja svart körskoleverksamhet – det är tidsgränsen på fem år oavsett om eleven har lyckats ta körkort eller inte som slår så fel på den begränsade skara av mc-entusiaster som kan vara handledare.

Det kan finnas skäl att se över och justera körkortslagen när det gäller handledartillstånd för mc.

Övningskörning med mc fungerar på ett annat sätt än för bil. Bland motorcyklisterna är medelåldern på körkortstagare 35 år och det är sällan föräldrarna som är privata handledare, utan det är till stor del aktiva mc-entusiaster som engagerar sig. Att köra mc är säsongsbetonat. Vissa elever tar sitt körkort på en säsong medan andra behöver två eller ännu fler säsonger på sig (till stor del på grund av stor brist på uppkörningsmöjligheter för mc-elever som övningskört privat).

Ett förslag är att förändra körkortslagen så att alla handledartillstånd upphör kalenderåret efter att eleven fått körkort. Utöver detta bör samtliga tillstånd som finns kvar sedan innan 2012 genast raderas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är ministern villig att se över och förändra körkortslagen gällande handledargodkännanden för mc, så att det inte blir svårare för mc-elever att hitta en handledare som kan hjälpa dem?