Fråga 2021/22:475 Ryskt test av antisatellitvapen

av Aron Emilsson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 15 november 2021 genomförde Ryssland ett test av ett antisatellitvapen. Testet gick ut på att man med en robot sköt ned en uttjänt spaningssatellit som vägde mer än ett ton. Satelliten Kosmos-1408, som sköts upp 1982, har tagits ur bruk sedan länge. Testet med ett antisatellitvapen resulterade i en omfattande spridning av rymdskrot i omloppsbana. Det amerikanska utrikesdepartementet bedömer att 1 500 bitar som går att följa har spridits i omloppsbana, och det finns sannolikt tusentals mindre bitar.

Rymdskrotet som har bildats efter Rysslands antisatellittest riskerar nu att krocka med andra satelliter, astronauter och den internationella rymdstationen ISS. Eftersom bitarna rör sig med en mycket stor hastighet kan de ge upphov till stora skador. Risken finns också att skrotet kommer att förbli i rymden under många år och försvåra för verksamhet i de omloppsbanor där rymdskrotet finns.

USA har fördömt det ryska agerandet och bland annat påpekat att det är ett steg mot ytterligare militarisering av rymden och att det försvårar användandet av rymden för nyttiga ändamål. Storbritannien har också fördömt det ryska agerandet.

För Sverige, som har som mål att sända upp egna satelliter i omloppsbana från Esrange, är det mycket bekymmersamt att Ryssland ägnar sig åt aktiviteter som försvårar för användning av rymden. Vårt samhälle är också beroende av fungerande rymdtjänster i alltifrån kartografering till lägesbestämning och kommunikation.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att ta upp frågan om Rysslands antisatellittest och dess konsekvenser med ryska företrädare?